Alibaba Honey
زنبورداری علی بابا
سلام، به مجله علمی زنبورداری علی بابا خوش آمدید، شاید شما هم در مورد مضرات عسل و مایعات داغ چیزهایی شنیده اید.
ما در مقاله ای تحت عنوان: عسل را با چی نخوریم؟؟ درباره ترکیبات مضر با عسل توضیح داده ایم، حال میخواهیم به مضرات عسل و چای داغ بپردازیم.
بطور کلی باید گفت مخلوط کردن عسل با هر چیز داغ میتواند ریسک تولید هیدروکسی متیل فورفورال را در عسل بالا ببرد.
هیدروکسی متیل فورفورال با نام لاتین «Hydroxymethylfurfural» به اختصار HMF ماده ای است که با حرارت دادن بعضی از اشکال قندها مخصوصا فروکتوز بوجود میآید.
این ماده به عنوان یکی از شاخص های کیفیت در عسل و سایر مواد غذایی حاوی کربوهیدراتها و قندها است.
نکته مهم اینجاست که: نه تنها در عسل و چای داغ، بلکه این ماده در سایر مواد غذایی حاوی قند ها مانند: میوه های خشک شده یا آب میوههای شرکتی، غلات صبحانه، انواع مربا، انواع شربتها، کمپوتها و سایر محصولات قندی فرآوری شده میتواند به وجود بیاید.
با افزایش دمای عسل به بالای 40 درجه سلسیوس، نرخ تولید ماده سمی هیدروکسی متیل فورفورال بالا میرود.
هرچه شدت دما و مدت زمان دما دهی بیشتر شود قطعا تولید HMF در آن ماده بیشتر می شود.
بطور واضح تر در دمای 80 درجه سانتی گراد نرخ تولید ماده هیدروکسی متیل فورفورال سه برابر نرخ تولید همین ماده در دمای 60 درجه است. البته که میزان تولید هیدروکسی متیل فورفورال به شرایط اسیدی، فعالیت آبی، ترکیب قندی و PH عسل نیز بستگی دارد.
در خصوص مضرات و سرطانزا بودن این ماده یافته های متناقضی توسط محققان بیان شده است، اما برسیها نشان داده که مقدار زیاد این ماده می تواند بر روی کلیهها, چشم ها, مثانه و کبد می تواند اثرات سوء داشته باشد.
همچنین مقدار کم HMF تاثیری بر سلامتی انسان ندارد.
جالب است بدانید که این ماده حتی بدون حرارت دادن عسل هم در عسل طبیعی وجود دارد اما به مقدار کم، مقدار اندک این ماده برای بدن انسان کاملا بی ضرر است.
این ماده با انبارداری اشتباه و غیر اصولی هم میتواند با گذشت زمان در عسل بالا برود.
مقدار قابل قبول اچ ام اف در برگه آزمایش عسل باید زیر عدد 40 باشد. این میزان از نظر استاندارد های جهانی پذیرفته شده است.
هرچند مقادیر اندک این ماده برای سلامتی انسان زیان بار نیست، ولی بهتر است در نحوه نگهداری و انبارداری عسل، همچنین طریقه مصرف عسل طبیعی باید نهایت حساسیت اعمال شود.
دو عامل بصورت جداگانه می تواند این ماده را در عسل به وجود بیاورد.
عامل اول: مدت زمان حرارت دادن
عامل دوم: مقدار حرارت
دما و زمان فرآیند حرارتی، هر یک بصورت جداگانه می توانند بر روی تولید HMF در عسل اثر بگذارند.
به آن دسته از کسانی که عادت دارند عسل و چای داغ بخورند باید بگوییم که:
بخاطر این که «زمان کافی» برای تولید هیدروکسی متیل فورفورال در عسل و چای داغ وجود ندارد، اینجا فاکتور زمان به خودی خود حذف می شود, چون تولید این ماده نیازمند زمان است.
مساله دوم این که ما باید فاکتور اصلی یعنی «حرارت» را نیز در نظر بگیریم. بخاطر این موضوع ما باید حد المقدور عسل را زمانی به چای اضافه کنیم که دمای چای پایین تر آمده باشد، به شکلی که اگر به آن دست بزنیم، دست را نسوزاند.
با این کار هم فاکتور «دمای زیاد» را حذف کردیم و هم فاکتور «مدت زمان دما دادن عسل» را کاهش دادهایم.
اگر به این صورت عسل را به چای اضافه کنیم، نه تنها احتمال تولید هیدروکسی متیل فورفورال به صفر میرسد، بلکه از فواید نوشیدن چای با عسل، به جای نوشیدن چای با قند و شکر مصنوعی، بهرمند شده و تاثیرات آن را در گذر زمان متوجه میشوید.
خرید عسل طبیعی
برای رفتن به صفحه اصلی فروشگاه وارد شوید
خرید عسل طبیعی
برای رفتن به صفحه اصلی فروشگاه وارد شوید