عسلهای علی بابا حاصل زحمات زنبوردارانی با تجربه است، که بکرترین محصولات را از دامنههای زاگرس و دشت های جنوب ایران به منزل شما میآورند
تمامی محصولات ارگانیک، حاصل تغذیه زنبورها از شهد گیاهان وحشی بوده و دارای برگه آزمایش معتبر هستند
ارسال روزانه عسل طبیعی به سراسر ایران با پست پیشتاز، امکان تسویه درب منزل با کارتخوان برای تهران
ارسال فوری با اسنپ و تپسی برای تهران و استان البرز
سلام, به مجله زنبورداری علی بابا خوش آمدید، در این مقاله میخواهیم به مبحث قندک زدن عسل بپردازیم، شاید سوال خیلی از شما عزیزان این باشد که: آیا عسل طبیعی شکرک میزند؟
در پاسخ به این سوال که آیا عسل طبیعی شکرک میزند یا نه؟ باید خیلی کوتاه پاسخ شما را بدهیم که بله، عسل طبیعی شکرک میزند که البته شکرک زدن یا قندک زدن نام شایسته ای برای این فرایند نیست و بهتر است بگوییم: عسل رس میبندد.
در این مقاله علت رس بستن یا قندک زدن عسل را برسی خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
آیا عسل طبیعی شکرک میزند؟ عسل طبیعی یک محلول غلیظ و فوق اشباع از انواع قندها است و بر خلاف تصور رایج عموم مردم، میتواند پس از برداشت از کندو بسته به نوع شهد تغذیه شده توسط زنبور، از دو ماه تا حدودا 2 سال شکرک بزند!
البته شکرک زدن نام جالبی برای این فرایند نیست، بهتر است بگوییم: عسل کریستالیزه میشود یا به اصطلاح رس میبندد.
پس عسل هم میتواند مانند شیره خرما یا شیره انگور شکرک بزند و این شکرک زدن عسل دلیل بر کیفیت یا عدم کیفیت عسل نیست.
زنبور عسل شهد گلها را تغذیه کرده و با افزودن آنزیم های گوارشی خود آن را تغلیظ میکند. همچنین زنبورهای کارگر عسلی که در حفره های کندو وجود دارد را دوباره مکیده و آن را غلیظ تر میکند تا غذای غلیظ و همچنین کم حجم را برای زمستان خود ذخیره کند.
به همین علت عسل یک محلول فوق اشباع از انواع قندها است.
با توجه به دارا بودن مواد قندی در عسل، این ماده متبلور شده و پس از مدتی حالت جامد به خود میگیرد.
البته تحت شرایطی میتواند دوباره از حالت جامد به حالت مایع تبدیل شود.
عواملی نظیر آنزیم، دانه های گرده موجود در عسل، ذرات موم، رطوبت و سرما باعث میشود شکرک زدن عسل تسریع شود.
اینجا دیگر بحث سلیقه مطرح است، اگر شما از فروشگاه عسل خیالتان راحت است و به او اطمینان دارید، هیچ تفاوتی ندارد و هر دو نوع رس بسته یا رس نبسته میتواند کیفیت لازم را داشته باشد.
این نیست که همه عسل ها باید خیلی زود رس ببندند، مثلا عسل کنار یا عسل سدر جزو عسل های دیر رس بوده و به این راحتی رس نمیبندد، رس بستن عسل کنار گاه ممکن است تا 2 سال به طول بیانجامد یا حتی هیچگاه رس نبندد.
حرارت دادن عسل خام باعث میشود که عسل در آینده متبلور نشده و اصطلاحا شکرک نزند.
حال چرا عسل را حرارت میدهند؟ مگر شکرک زدن عسل بد است؟
به جهت اینکه تصور رایج عموم مردم این است که عسل طبیعی نباید قندک بزند و همچنین اکثرا عسلی را میپسندند که کریستالیزه نشده باشد، فروشندگان عسل را حرارت میدهند.
حرارت دادن عسل میتواند تا حدودی باعث تولید هیدروکسی متیل فورفورال در عسل شود که برای سلامتی زیان بار است و همچنین حرارت دادن عسل میکرو ارگانیسم های طبیعی عسل را از بین برده و از خواص آن میکاهد.
دمای محیط نگهداری عسل:
یکی از عواملی که باعث میشود شکرک زدن عسل زودتر اتفاق بیافتد، دمای محیط نگهداری آن است.
عسل معمولا در دمای زیر 25 درجه زودتر متبلور میشود، بخاطر همین است که عسل را نباید در یخچال و یا مکان های سرد نگهداری کنید.
گذشت زمان:
زمان یک فاکتور مهم در رس بستن عسل است، شکرک زدن عسل احتیاج به یک بازه زمانی دارد تا این فرآیند شکل بگیرد.
نوع تغذیه زنبور:
شهد بعضی گیاهان زودتر رس بسته و شهد بعضی گیاهان دیرتر، مثلا عسل بهارنارنج یا مرکبات در مدت کوتاهی میتواند رس ببندد ولی عسل کنار تا 3 سال میتواند شکرک نزند.
رطوبت داخل عسل:
هر چه رطوبت عسل کمتر باشد، عسل میتواند دیرتر رس ببندد و هر چه آب عسل بیشتر باشد عسل زودتر قندک میزند، ما قبلا در مقاله ای به مبحث غلظت عسل پرداخته ایم.
گلوکز و دیاستاز موجود در عسل:
بالا بودن میزان گلوکز نسبت به قند های دیگر موجود در عسل باعث تسریع شکرک زدن عسل میشود، همچنین دیاستاز در عسل میتواند این روند را تسریع کند.
وجود ناخالصی در عسل:
قرار داشتن موادی نظیر گرده گل، ذرات ریز موم، گرد و غبار و بدن زنبور عسل باعث زودتر شکرک زدن عسل میشود.
در بالا خواندیم که عسل یک ماده فوق اشباع قندی است و اینکه عسل هم میتواند مانند شیره خرما یا شیره انگور قندک بزند، پس عسل قندک زده را مصرف کنید، حال اگر علاقه ای به مصرف عسل رس بسته ندارید، میتوانید آن را از بین برده و به حالت اولیه در بیاورید.
حال شکرک عسل را چگونه بر طرف کنیم و به عبارتی عسل شکرک زده را چکار کنیم؟
راه حل از بین بردن شکرک عسل این است که شما عسل را داخل یک ظرف شیشه ای ریخته و آن را برای مدتی داخل آب گرم با دمای حدودا 45 درجه بگذارید. پس از مدتی قندک عسل از بین رفته و عسل به حالت اولیه باز میگردد.
توجه داشته باشید که حرارت آب زیاد نباشد زیرا باعث تولید هیدروکسی متیل فورفورال میشود که در مقاله چای داغ و عسل به آن اشاره کرده ایم، همچنین حرارت دادن باعث میشود، میکرو ارگانیسم های عسل از بین برود و عسل کمی خواص درمانی خود را از دست بدهد.
عسل قندک زده با نام های: عسل سفید، عسل خامهای، عسل کرمی و یا عسل رس بسته در بازار فروخته میشود و طرفداران زیادی نیز دارد.
بعضی عسل ها بسته به تغذیه زنبور، زودتر متبلور میشوند و به همان صورت رس بسته در بازار به فروش میرسند.
جالب است بدانید در کشور آلمان و بعضی کشورهای اروپایی عسل رس بسته طرفداران بیشتری دارد و مردم عموما برای مصرف روزانه عسل، آن را بصورت رس بسته تهیه میکنند. در ایران هم اخیرا عسل کرمی یا رس بسته طرفداران زیادی پیدا کرده ولی عموما همه مردم عسل را با شکل واقعی آن یعنی بصورت شهد بیشتر میپسندند.
همانطور که در پاسخ به این سوال شما که آیا عسل طبیعی شکرک میزند؟ گفتیم بله، در پاسخ به این سوال که آیا عسلی که قندک نزند تقلبی است باید بگوییم خیر!
به این معنی که شکرک زدن یا شکرک نزدن عسل، دلیلی بر اصل بودن یا تقلبی بودن عسل نیست!
هم عسل تقلبی میتواند شکرک بزند و هم عسل اصل ولی احتمال قندک زدن عسل طبیعی اندکی بیشتر بوده و عسل طبیعی از پایین شروع به رس بستن میکند ولی عسل تقلبی معمولا از بالا و روی سطح خود شروع به رس بستن میکند.
خرید عسل خام از زنبورداری
برای رفتن به صفحه اصلی و مشاهد قیمت عسل وارد شوید
خرید عسل خام از زنبورداری
برای رفتن به صفحه اصلی و مشاهد قیمت عسل وارد شوید
خرید عسل خام از زنبورداری
برای رفتن به صفحه اصلی و مشاهد قیمت عسل وارد شوید